19. listopada 2016.

Sočna, slatka, kisela i hrskava?



Naravno riječ je o jabuci, jednom od najpopularnijeg i najzdravijeg voća. Odlična je svježa, u kompotu, štrudlama i kolačima, ali osim toga ima mnoge zdravstvene koristi za zdravlje.
Svakodnevnim konzumiranjem jabuke činimo mnogo za očuvanje svojega zdravlja stoga nije ni čudno da i jabuke imaju svoj dan koji obilježavamo 20. listopada. Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje.

Ona je prava mala riznica zdravih sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka potiče imunološki sustav organizma i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija zahvaljujući kombinaciji vitamina C, minerala i ostalih tvari koja jabuka sadrži.

Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Jabuka sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.

Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. U borbi protiv zloćudnih stanica dokazano smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.

Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka. Jabuka, između ostalog i stoga što sadrži pektin i celulozu, potiče i regulira probavu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod poteškoća s probavom, posebno zatvora. Pozitivno djeluje i na srce i krvožilni sustav jer sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, snižava povišeni kolesterol u krvi i sprječava začepljenje krvnih žila pa tako smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze, a pozitivno djeluje i na rad srca.

Sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zahvaljujući pak kalciju i fosforu pozitivno utječe na izgradnju kosti i zuba, a kako je bogata i fluorom sprječava karijes te jača i štiti zubno meso i usnu floru. Budući sadrži i do 90% vode i nimalo masnoća, jabuka uspješno gasi žeđ i osvježava nakon napornog treninga.

U njoj se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspješnija čak i od pločice čokolade. K tome jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Bez obzira koju jabuku odabrali, crvenu, žutu ili zelenu, sjetite se stare engleske uzrečice:

"An apple a day will keep doctor away" - "Jedna jabuka na dan, otjetat će doktora iz kuće van".

Nema komentara:

Objavi komentar