22. listopada 2016.

Njezino veličanstvo: Bundeva



"Tikva, buča, bundeva, kako li se zove? Narančasta ili žuta, koje li je boje?"

Postoji mnogo vrsta bundeva od kojih su neke jestive, a neke nejestive, ali zbog svoje ljepote služe kao dekoracija pa zato ni ukrasne bundeve nisu beskorisne. U posljednje vrijeme sve su popularnije, a to nije ni čudno budući da osim svoje šarene ljepote, bundeve imaju mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje.


Meso bundeve sadrži visoke razine antioksidansa, vitamina (karotena, vitamin C, E i K, te vitamini B grupe), minerala (kalij, fosfor, kalcij, željezo) te biljna vlakna. Upravo zbog karotena, bundeva je dobar saveznik u prevenciji pojave raka grla, želuca, jednjaka i grlića maternice, a zbog niske hranjivosti, poželjna je namirnica u dijetalnoj prehrani.Celuloza i pektin reguliraju probavu i djeluju umirujuće stoga se preporuča konzumiranje bundeve osobama s oboljenjima želuca i tankoga crijeva.


Ne jede se samo meso bundeve. Čak štoviše, sjemenke bundeve hranjivije su od mesa bundeve jer su znatno bogatije vitaminima i mineralima. Sjemenke se konzumiraju osušene, a pripremaju se tako da  izvadite sjemenke iz bundeva, isperete ih pod mlazom vode te procijedite u cjedilu. Pećnicu zagrijete na 160°C, te sjemenke rasporedite na protvanj obložen papirom za pečenje. Sjemenke se suše 1 sat. Kako bi se sačuvali svi hranjivi sastojci, preporuča se sjemenke oguliti neposredno prije jela pri tome pazeći da se ne ukloni sivozelena opna sjemenke jer je ona osobito bogata hranjivim sastojcima.

Sjemenke su odlično prirodno sredstvo protiv crijevnih parazita. Iz tog razloga, nerijetko se preporuča njihova konzumacija u liječenju dječjih glista.Od sjemenki bundeve se također pravi i ulje, tzv. bučino ulje. Najbolje je koristiti samo hladno prešano ulje koje sadrži lecitin - prirodni emulgator koji otapa ovapnjenje u krvnim žilama.

Još neke dobrobiti bundeve za zdravlje:
  • pomaže kod gihta i reumatizma
  • djelotvorna je kod opstipacije te olakšava tegobe kod upale debelog crijeva
  • smanjuje kolesterol u krvi - snižava rizik od srčanih bolesti i moždanih udara.
Recept za pripremu prženih koštica:


Ili napravite ukusne i zdrave proteinske palačinke:



Nema komentara:

Objavi komentar